Při nákupu mleté kávy, Vám doporučujeme na tento způsob přípravy vybrat metodu jemného mletí.
Příprava:
Na přípravu espressa je možné použít středně praženou kávu. Na jeden šálek espressa použijeme 7-9 g kávy a doba extrakce by neměla přesáhnout 25 s, aby nedošlo k extrakci tříslovin a nežádoucích látek zhoršujících chuť šálku (profesionální baristé běžně používají čas extrakce 22 s). Hrubost mletí kávy je věc, se kterou lze v určitém rozsahu experimentovat. Tlak kávovaru by měl dosahovat hodnoty 9 barů (u většiny domácích kávovarů bývá stejně pevně nastaven). Z toho vyplývá, abychom dosáhli požadovaného množství nápoje např. 30 ml za zvolený čas extrakce např. 22 s, musíme hrubost mletí měnit tak dlouho, až za zvolený čas dostaneme požadované množství espressa (30 ml).Co nejpřesnější dodržení postupu je u přípravy espressa důležitější, než u ostatních metod, protože třeba drobné úprava hrubosti mletí nebo času extrakce má zásadní vliv na výslednou chuť šálku.
ESPRESSO 30ml vody, 7-9g kávy
RISTRETTO 15ml vody, 7-9g kávy
ESPRESSO LUNGO 40-60ml vody, 7-9g kávy
ESPERSSO DOPPIO 40-60ml vody, 14-16g kávy
AMERICANO 180ml vody, 7-9g kávy