Způsoby přípravy

AEROPRESS

Metoda přípravy kávy v Aeropressu, patří mezi novější metody. Pomocí tohoto skladného přístroje si jednoduše připravíte menší množství kávy. Díky své konstrukci se skvěle hodí i na cesty. Také ho lze zakoupit přímo v cestovní verzi. Káva má plnější tělo a silnější chuť, než například káva připravovaná ve French pressu. 

COLD BREW COFFEE

Skvělá káva na léto. 

Příprava Cold brew cofee se odvíjí od přístroje, ve kterém si tuto studenou kávu budete chystat. Spíše nahrubo namletou kávu zalejete studenou vodou a necháte 12 hod. při pokojové teplotě, případně 24 hod. v lednici, až se káva vymaceruje. Součástí většiny přístrojů je filtr, do kterého kávu rovnou nasypeme. Výsledná káva má vysoký obsah kofeinu, velmi jemnou a sladkou chuť. 

CHEMEX

V jednoduchosti je kouzlo.

 

Nádoba je vynálezem německého chemika. Jedná se o úžasné spojení borosilikátového skla a dřevěné rukojeti.

Postup přípravy kávy je naprosto jednoduchý. 

Před použitím opláchneme filtr a použijeme množství kávy podle velikosti Chemexu a podle toho, jak silnou kávu máme rádi.

Zhruba 7 g na 100 ml vody.

Důležité je hlavně použití speciálních filtrů. Jedná se o filtry, které byly vyrobeny tak, aby do nádoby nepustili sebemenší části pomleté kávy. Zároveň, ale propouští veškeré aromatické oleje. Káva si tedy zachová svoji plnou chuť.

FRENCH PRESS

Pro svou jednoduchost, patří tato metoda přípravy filtrované kávy mezi nejoblíbenější. 

 

Příprava:

Velmi hrubě namletou kávu nasypeme na dno nádoby a zalijeme horkou vodou o teplotě 92-96°C. Extrahujeme po dobu 3-4 min. a v průběhu můžeme kávu zamíchat. Poté se kávová sedlina pomalu stlačí pístem směrem dolů. Kávu ihned podáváme, aby nebyl překročen čas extrakce.

Na 100 ml vody si připravíme zhruba 6 g velmi hrubě namleté kávy. Množství kávy si lze upravit dle preferencí.

MOKA EXPRESS

Moka Express pracuje na jednoduchém principu vysokého tlaku a vodní páry.

Ovšem vzhledem k tomu, že se zde káva rychle ohřívá pomocí vařící vody, může pak mít výsledná káva lehce připálenou chuť.

Příprava:

Do spodní nádobky nalejeme studenou vodu. Na sítko pak nasypeme středně hrubě pomletou kávu (není nutné pěchovat). Horní část zašroubujeme a dáme vařit.

DŽEZVA (IBRIK)

Velmi populární a zároveň nejstarší způsob přípravy kávy. S největší pravděpodobností má původ v Turecku. Vzhledem ke způsobu přípravy, patří tato káva k nejsilnějším, co do obsahu kofeinu.

Příprava:

Na jeden šálek použijeme 7-8 g velmi jemně namleté kávy, 4 g cukru (cca jedna kávová lžička) a 100 ml studené vody. Důležité je dodržet správné pořadí. 

Džezvu dáme nad plamen, nebo kamna a počkáme, než dosáhne bodu varu. Než se tak stane, tekutina vzkypí až po horní okraj vody. Sundáme džezvu z hořáku a tento postup opakujeme 3x. Kávu pak necháme chvíli odstát, aby klesla sedlina.

ESPRESSO

Při nákupu mleté kávy, Vám doporučujeme na tento způsob přípravy vybrat metodu jemného mletí.

Příprava:

Na přípravu espressa je možné použít středně praženou kávu. Na jeden šálek espressa použijeme 7-9 g kávy a doba extrakce by neměla přesáhnout 25 s, aby nedošlo k extrakci tříslovin a nežádoucích látek zhoršujících chuť šálku (profesionální baristé běžně používají čas extrakce 22 s). Hrubost mletí kávy je věc, se kterou lze v určitém rozsahu experimentovat. Tlak kávovaru by měl dosahovat hodnoty 9 barů (u většiny domácích kávovarů bývá stejně pevně nastaven). Z toho vyplývá, abychom dosáhli požadovaného množství nápoje např. 30 ml za zvolený čas extrakce např. 22 s, musíme hrubost mletí měnit tak dlouho, až za zvolený čas dostaneme požadované množství espressa (30 ml).Co nejpřesnější dodržení postupu je u přípravy espressa důležitější, než u ostatních metod, protože třeba drobné úprava hrubosti mletí nebo času extrakce má zásadní vliv na výslednou chuť šálku.

 

ESPRESSO 30ml vody, 7-9g kávy

RISTRETTO 15ml vody, 7-9g kávy

ESPRESSO LUNGO 40-60ml vody, 7-9g kávy

ESPERSSO DOPPIO 40-60ml vody, 14-16g kávy

AMERICANO 180ml vody, 7-9g kávy ES hotové

7 položek celkem
Zpět do obchodu