O kávě
Káva je zábavou i uměním současně.
Rostlina kávovníku plodí zhruba po 3-5 letech. Daří se jí především v tropickém pásu a v nadmořské výšce 1200-1500mnm, při průměrné teplotě nad 17°C. Min. teploty by ovšem neměly klesat pod 5°C.
Arabica (Coffea Arabica)
Ze zrn Coffea Arabica se připravují ty nejlepší kávy světa. Arabica je před ostatními favorizována hlavně pro svou vynikající chuť i aroma. Jedná se o jemnější kávu s menší hořkostí.
Kávovník arabský je strom/keř dorůstající výšky 5-8m. Běžně se pěstuje v nadmořských výškách 1300-2000mnm.
Obsah kofeinu je zhruba 1-1,5% .
Robusta (Coffea Canephora)
Tento druh kávovníku není náročný na pěstování a je odolnější proti škůdcům. Pěstuje se v nižších nadmořských výškách (200-600mnm).
Její produkce se rozšířila v 60. letech v závislosti na jejím podílu při výrobě stále populárnější instantní kávy.
Kávovník statný je strom/keř dorůstající výšky 6-12m.
Jedná se o kávu s vyšším obsahem kofeinu. A to přibližně o trojnásobek, než má káva Arabica.
Obsah kofeinu je zhruba 1,5-3,3%.